onsdag 28 januari 2009

Ge mig vår!




Vi åker till Malmö imorgon. En lite kortare resa än vi först tänkt, då slutmålet var Umeå. Sen blev ju barnen sjuka, så Malmö känns mer rimligt just nu. Det ska bli så himla skönt att komma bort härifrån ett tag.
E har varit på sin första danslektion idag. Vi föräldrar fick inte vara med, men jag tjuvkikade över en tidning. Hon såg så liten ut men trygg och cool i sina blåa leggings. Saknar henne alltid när jag ser henne på håll. Vill krypa nära henne. Hålla hennes lilla kropp. Lukta. Nynna.
Tittar på en bok som jag fick av farmor. "Spring is a new beginning" heter den. Den är söt.

tisdag 27 januari 2009



Lillen har börjat få en tand och helt plötsligt stod han upp idag. Mot en skattkista som vi gjort. Jag blev så förvånad. Har inte riktigt förstått att han har vuxit så. Oj oj vad nöjd han var!
Annars.
Lekt, tryckt på näsa, flätat, bakat kanelbullar, lyssnat på hjärtat, gått en lång promenad, genom graffititunnlar, sovit tröttdjupt inne i mitt duntäcke, sett samma saker.
Kväll. Kanelthé.
Dröm. Spinnande katt i knät.

måndag 26 januari 2009

söndag 25 januari 2009

Avsaknad av sol



Söndag. lite lagom småbarnskaos innan alla sitter i bilen, loppis, vi måste göra något. Sjuka är de små. Men frisk luft är aldrig fel. Vi skulle ha åkt på Sverigeturné denna vecka, hälsa på vänner här och där. Men fick ställa in. Så tråkigt.
Blött och lerigt på loppisparkeringen. Vi köpte en gammal knäreflexhammare, en docka med konstiga ögon, en fin lampa, en stor, röd ljusstake och fina, gamla tyger.

lördag 24 januari 2009


75 % rea i typ hela stan nu. Jag var nere en sväng. Behövde få luft runt mig. Friska ljud.
Vad möts jag av? En sorglig stämning. Det var inte bara det surmulna vädret idag. Jag vet inte hur många butiker som ska stänga igen inom kort. Okej, inte de bästa men som ändå fyllt en viktig del av stadslivet. Lokalerna i Växjö sägs vara dubbelt så dyra än till exempel i Kristianstad. Helt orimligt. Min lokal var alldeles för dyr för mig, och den låg ändå lite i utkanten. Det är tråkigt att en sådan typ av alternativ butik inte ska kunna etableras här. Det gör mig ledsen.
Jag hittade inget särskilt jag ville ha iallafall. Jag behövde bara gå. Prova andra utseenden i provrum. Vara som "alla andra" en stund. Kände mig fel. Längtade till skogen. Doften av mossa och myrstackar. Huttrade och köpte en take-awaykaffe som jag spillde ut på hela kappan.
Hade gärna velat gå ut ikväll. Bara en vanlig klassisk förfest med nysprayade parfymer, hög musik och drinkar i någon sunkig soffa hade varit skönt.

fredag 23 januari 2009


Jag är dålig på att vika tvätt men bra på att bygga koja eller skepp.
Syr en klänning av en annan klänning som hade fint tyg.
Fredag.

torsdag 22 januari 2009

Klänningstid




Barnklänningar har plockats fram för nu börjar E visa lite intresse. Rättare sagt, hon vill bara ha klänning numera. Som att vända en hand. Min mormor sydde fantastiska klänningar som hon lyckligtvis sparat och hängt i sina magiska garderober, dit ljuset faller in genom små fönstergluggar. Jag har henne och min kära mor att tacka för att det mesta sparats och inte skänkts bort i någon slags osentimental moderniseringsfas.
Jag har längtat efter att bland annat plocka fram dessa små ljuvligheter. De är lite stora för henne ännu, men till sommaren så.
Jag gick upp på vinden innan. Lillpojken är sjuk igen. Lisa fick en vacker son inatt!
Och så är jag svag för fåglar.

onsdag 21 januari 2009




August Sörenson, heter en man som jag gick i samma klass med, på Capellagårdens keramiklinje. Han har gjort den här snygga ljusstaken i form av en propp, under sin tid på Konstfack. Jag är så glad att den är vår! Ja, den finns att köpa fortfarande.
Ikväll, skrynkliga badfingrar och lite vitt vin.

tisdag 20 januari 2009

Barnrum





Det dalade stora snöflingor på morgonen. Jag somnade i den hårda, blå soffan med handen på barnvagnen. I hallen kom en liten flicka, sjöng mjukt "jag se det snöar". Jag ringde dagis och sa att vi orkar nog inte ta oss ut idag. Vi stannar hemma. Det känns härligt, som att skolka ibland. Vi har lekt med några av våra favoritkompisar. Tryckt små fnasiga bebiskinder mot näsan. Tänkt på framtiden.
Det är härligt att sitta i E:s rum och leka. Vi är två barn. Två flickor som sitter på knä och delar samma saga.

måndag 19 januari 2009

Röda fläckar



Ja, en helg har gått. Så mysig. Det är tack vare soffan, tror jag. Och tack vare nystädat, väldigt mycket godis i skafferiet, fina vänner på sushibesök, P3 guldgala, bära bebis i sele och mata bebis med sked och flaska. Trodde ALDRIG jag skulle säga det, men det är ganska skönt att ha slutat amma. Jag gör ljud, upp och ner, han svarar, han ler. Vi kan mötas, jag ser att han är nöjd. Han behöver mig.

L, jag vill värma dina vilsna händer. Du verkade så orolig och skör i lördags. Jag hoppas allt går bra nu. Du ska sova gott.

fredag 16 januari 2009

Manchestersoffa - en brun

In åkte så den bruna manchestersoffan igen. Den som bodde i studentkollektivet i Umeå. Yra fester med övernattningsgäster just där. Islänningar, norrlänningar, göteborgare, skåningar och resten.
Serietecknande och ångest och överleva.
Sen in i vår lilla vänta-första-barnet-lägenhet utan fläkt. Äta-spaghetti-i-soffantiden. Gråta-efter-jobbet-tiden. Titta på vackra japanska filmer. Dricka thé.
Tentatiden. Konst och medicin i en salig blandning.
Cykla, blåsa stora moln.
Vidare till den där fräscha lägenheten med nya tapeter. Den där allting hände. Där vi blev en familj.
Ute kallt.
Vi hade roligt.
Vi hade färgglada kuddar med blommor som inte riktigt passade. Ingenting passade egentligen. Den fraktades sen hela vägen ner till Småland. Vi skänkte bordet som jag hade målat.
Vi har, tills nu, inte riktigt vetat var vi ska ha den. Tänkt att den där gamla soffan är ju bara i vägen. Men vi kan ju inte göra oss av med den. Men. Nu är den tillbaka till sin centrala plats i hemmet. Det känns så rätt.
Vi kan nu ligga bredvid varandra med en filt över oss igen. Jag och min älskade.

Vår dator är korkad. Därför kan jag inte lägga ut några bilder idag. Men imorgon hoppas jag!
God natt!

onsdag 14 januari 2009

Konsthallen, februari




Här kommer lite bilder från utställningen på konsthallen som jag var med på förra året, ni som missade det! Jag är själv ganska stolt över den. Det blev fint. Den lilla röda garnstumpen höll på att åka med städerskan flera gånger.
Idag hänger vi tavlor här hemma. Eller inte. J tycker det blir plottrigt.

tisdag 13 januari 2009




Jag går krokiga, dimregniga stigar. Jag längtar till Piéve. Jag drömmer att min son heter Olsson i förnamn och kan gå. Jag bär pälsmössa. Jag tittar på tegelhus. Jag syr gardiner, eller nåt. Jag virkar balettskor till kaninen. Jag dricker gott kaffe och äter apelsin. Jag går förbi Konsum. Jag tittar in i folks fönster. Jag ser tomma, blöta lekplatser, i moderna bostadskvarter. Jag snubblar på mattkanten. Jag drömmer om en stuga att elda ved i. Jag snöar in på nåt. Jag tänker på Lisa. Jag hoppas att ditt barn kommer inatt.

söndag 11 januari 2009

Tunn




Varit lite sjuk några dagar, och är nog fortfarande. Därmed inte orkat skriva här.
Idag, simmat. Samlat alla mina hundra spetsunderklänningar i en hög. I djupa, blanka fåtöljen. Transparens. Tydliga sömmar. Huvudvärk.

Jag
längtar
efter
mina
bröder

torsdag 8 januari 2009

Drama i min vrå




Såhär glamoröst och dramatiskt kan det vara ibland, hemma i min kammare en dunkel föräldrarledig dag! Skulle testa om jag kunde fotografera lite klänningar till försäljning. De hänger ju här och bara väntar. Och vips, så blev det ett vibrerande showroom här hemma. OOoh. Klick.
Den söta, korallrosa klänningen är ifrån 40-talet och till en väldigt liten kvinna. Den spricker nästan på mig. Den bruna är i liknande modell men lite större. Rävboan är gammal men jag vet inte från när. Den lilla vita, pärlbeströdda börsen i min hand, fick min farmor när hon var liten flicka. Den vill jag inte sälja, någonsin.
Jag får lust att skulptera nu. Stora berg av saker.